ERT – Pagliacci travel in Greece
Ruggero Leoncavallo’s most famous opera “Pagliacci” is the new suitcase opera production of the Greek National Opera -with free entry for the audience- which will travel to Loutraki, Aegio, Patra, Trikala, Ioannina, Kavala, Rethymno, Iraklio.
Οι «Παλιάτσοι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Tο σημαντικότερο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, η διάσημη όπερα «Παλιάτσοι», είναι η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα ταξιδέψει -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.
Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση, που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές της ΕΛΣ, έχοντας συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.
Οι «Παλιάτσοι» παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, με τα σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ.
Λίγα λόγια για το έργο
Δράμα με πρόλογο και δύο πράξεις, περιγράφει μια ερωτική ιστορία, που ξετυλίγεται στους κόλπους ενός περιοδεύοντος θιάσου. Ο Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, μάλιστα, ισχυριζόταν ότι εμπνεύστηκε την συγκεκριμένη όπερα από πραγματικό περιστατικό. Η δράση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 σε ένα χωριό της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Χαρακτηριστική ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο, οι «Παλιάτσοι» συνομιλούν από τη μια με την εποχή του ρεαλισμού, στην οποία γράφτηκε το έργο, και από την άλλη με την εποχή της κομέντια ντελ άρτε. Η παγκόσμια πρεμιέρα δόθηκε με μια εξαιρετική διανομή και με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου στις 21 Μαΐου 1892, υπό τη διεύθυνση του νεαρού τότε Αρτούρο Τοσκανίνι. Πολύ σύντομα παρουσιάστηκαν παντού, εντός και εκτός Ιταλίας, ο δε Κάνιο έγινε ρόλος αναφοράς όλων των σπουδαίων τενόρων. Στην ΕΛΣ πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1947, σε σκηνοθεσία Γεώργιου Καρακαντά. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολυάριθμες παραγωγές.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.
[expander_maker more=”Read more” less=”Read less”]
Πρόγραμμα:
4 Νοεμβρίου 2015 -Λουτράκι
«Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου – Ώρα έναρξης 11:30
6 Νοεμβρίου 2015 – Αίγιο
Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων» – Ώρα έναρξης 11:30
8 Νοεμβρίου 2015 – Πάτρα
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών – Ώρα έναρξης 20:00
12 Νοεμβρίου 2015 – Τρίκαλα
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων – Ώρα έναρξης 20:00
14 Νοεμβρίου 2015 – Ιωάννινα
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Αίθ. «Β. Πυρσινέλλα» – Ώρα έναρξης 20:00
17 Νοεμβρίου 2015 – Καβάλα
Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Όσκαρ» – Ώρα έναρξης 20:00
27 Νοεμβρίου 2015 – Ρέθυμνο
Σπίτι Πολιτισμού – Ώρα έναρξης 20:00
29 Νοεμβρίου 2015 – Ηράκλειο (Κρήτης)
Στέγη Θεάτρου – Ώρα έναρξης 20:00
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Μουσική προετοιμασία – συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος
Χορογραφία – κινησιολογία: Διονύσης Τσαφταρίδης
Κάνιο: Γιώργος Ζωγράφος, Φίλιππος Μοδινός
Νέντα: Μαρία Κόκκα, Ζένια Αρζέντη, Γεωργία Ηλιοπούλου
Τόνιο: Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Σελητσανιώτης
Πέππε: Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής
Σίλβιο: Κωστής Ρασιδάκις, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος
Προαιώνιος παλιάτσος: Διονύσης Τσαφταρίδης
[/expander_maker]
Source: www.ert.gr
25/10/2015